CIETES FOLIJAS PAGATAVOŠANA

Nepieciešams: 1

  • Šķīstoša ciete, 6,8 g;
  • Kartupeļu mitli, 3.6 g;
  • Glicerīns, 12 ml;
  • Ūdens, 100 ml;
  • Želatīns;
  • Pārtikas krāsviela;
  • Kolba;
  • Mērcilindrs;
  • Stikla nūjiņa;
  • Ūdens vanna;
  • Organiskā stikla plāknsītes;
  • Termometrs;
  • Svari.

Darba gaita: 2

  1. Ieber kolbā 6.8 g cietes, 3.6 g kartupeļu miltu.
  2. Pievieno 12 ml glicerīna un 100 ml ūdens.
  3. Samaisa kolbas saturu.
  4. Karsē maisījumu verdošā ūdens vannā apmēram 15 minūtes līdz maisījums kļūst homogēns un gandrīz dzidrs.
  5. Uzlej iegūto maisījumu uz organiskā stikla plāksnītēm divās vienādās daļās.
  6. Žāvē pagatavoto maisījumu 24 stundas.
  7. Atdala uzmanīgi no stikla plāksnītēm.

Metodiskās norādes: 3

Izlīdzināšana labāk izdodas, ja pamatnes ir apaļas. Grūtības var rasties, ja reakcijas gaitā radušies kunkuļi. Tos nedrīkst atstāt plāksnes vidū.

Papildus varianti:

  1. variants. Želatīna pievienošana, lai palielinātu folijas elastību

Uzkarsētajai folijas masai pievieno izšķīdinātu želatīnu un turpina karsēt ūdens vannā vēl 15 minūtes.

  1. variants. Pārtikas krāsvielas pievienošana

Ja vēlas iegūt krāsainu foliju, pagatavotajai karstajai masai pievieno nedaudz pārtikas krāsvielas.

  1. variants. Folijas izturības un elastības palielināšana

Lai atdziestot folijā nerastos plaisas un palielinātos tās elastīgums, jau sākumā pievieno vēl 20 mL glicerīna.

4.variants. Šķīstošās cietes aizstāšana ar parasto cieti

Folijas pagatavošana izdodas arī tad, ja izmanto tikai kartupeļu miltus (parasto cieti). Grūtāk ir iegūt viendabīgu masu, bez kunkuļiem.

 

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs