DEGOŠAIS CUKURGRAUDIŅŠ

Nepieciešams: 1

  • Graudu cukurs
  • Pelni
  • Vārglāzes (150-200 mL)
  • Šķīvis
  • Stikla nūjiņa
  • Ūdens vanna
  • Elektriskā plītiņa

Darba gaita: 2

  1. Novieto cukurgraudiņu  uz šķīvja vai kādas citas nedegošas pamatnes malas tā, lai tas atrastos nedaudz pāri malai.
  2. Mēģina aizdedzināt cukuru no apakšas  (ar sērkociņu vai skaliņu).
  3. Uzber pelnus uz otra cukurgraudiņa un aizdedzina. Tagad cukuru izdodas aizdedzināt, jo pelni darbojas kā degšanas reakcijas katalizators.  Tas deg ar zilganu liesmu.

Metodiskās norādes: 3

Cukurgraudi deg tikai tad, ja pievieno augu jeb (cigarešu, koksnes) pelnus, kas šajā reakcijā darbojas kā katalizators.

Kokogles pleni neder, jo tā sastāv galvenokārt no oglekļa, bet pelni no neorganisko un organisko sāļu maisījumiem.

Kā katalizātoru vēl var izmantot litija karbonātu- tas deg ar koši sarkanu liesmu.

 

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs