Dzēriens ar ledu P

Pārvērt visparastāko gāzēto dzērienu neaptverami gardā ledus dzērienā. Ko no tā mācīties?  Kā spiediens ietekmē sasalšanas temperatūru.

Nepieciešams: 1

  • gāzēts dzēriens pudelē
  • saldētava
  • glāze

Darba gaita: 2

  1. Sakrata dzēriena pudeli.
  2. Ievieto dzēriena pudeli saldētavā uz 3 stundām un 15 minūtēm. 
  3. Izņem pudeli no saldētavas.
  4. Atver pudeli.
  5. Gāzēto dzērienu lej glāzē.

 

Metodiskās norādes: 3

Ievietots saldētavā, dzēriens nesasalst tāpēc, ka tajā esošais cukurs, garšvielas, un ogļskābā gāze pazemina sasalšanas temperatūru. Tiklīdz tiek atvērta pudele, kura izņemta no saldētavas, no dzēriena izdalīsies ogļskābā gāze, sasalšanas temperatūra paaugstināsies un dzēriens vienā mirklī pildīsies ar ledus gabaliņiem. 

Dažkārt eksperiments neizdodas, jo ūdens saldētavā sasalst. Kristalizācijas iemesls ir leduskspja vibrācija motora darbības rezultātā.

Sagatavoja: Sanita Pelīte

Adaptēts pēc žurnāla „UZZINI”, oktobris, 2014