KĀ CĒLIES NOSAUKUMS “OGĻHIDRĀTI”?

Nepieciešams: 1

pārtikas cukurs, ciete, bezūdens vara sulfāts, kokvilnas vate, filtrpapīrs, 4 mēģenes, spirta lampiņa.

Darba gaita: 2

Četrās sausās mēģenēs ieber 2 cm augstā slānī cukuru, cietes, nedaudz kokvilnas vates un sīki sasmalcināta filtrpapīra (piemēram, no kafijas filtra). Mēģenes pēc kārtas karsē uz spirta lampiņas – sākumā uzmanīgi, pēc tam spēcīgi. Paosta. Parastais cukurs pēc smaržas atgādina karameli, vate un papīrs – degošu malku.

 

Metodiskās norādes: 3

Liesma paraugus nav skārusi, taču visās mēģenēs novēro melnas ogles rašanos. Uz mēģeņu aukstajām sieniņām var pamanīt pilieniņus. Tos uzliekot uz balta bezūdens vara sulfāta, tas kļūst zils. Tātad tie ir ūdens pilieniņi.

 

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs