KAS SPĒJ SARECINĀT PROTEĪNUS?

Visos eksperimentos novēro proteīnu sarecēšanu.

Nepieciešams: 1

Olas baltums, piens, 5% vara sulfāta šķīdums, 5% sālsskābes šķīdums, etilspirts, destilēts ūdens, vārglāzes (150-200 ml) vai mēģenes, stikla nūjiņa, pipete, elektriskā plītiņa, putotājs (putojamā slotiņa).

Darba gaita: 2

Veic vienkāršus eksperimentus:

1)  uzvāra ūdeni un tajā iepilina dažus pilienus olas baltuma;

2)  pienu un olas baltumu ar putotāju saputo;

3)  vienā vārglāzē ielej pienu, otrā – olas baltuma šķīdumu (vienas olas baltumu izšķīdina 100 ml destilēta ūdens), abās vārglāzēs pievieno citrona sulu;

4)  pienā un olas baltuma šķīdumā iepilina dažus pilienus vara sulfāta šķīduma;

5)  pienā iepilina dažus pilienus sālsskābes; dažus pilienus olas baltuma iepilina sālsskābē;

6)  pie piena un pie olas baltuma šķīduma pielej nedaudz etilspirta.

Metodiskās norādes: 3

Vizuālais efekts ir spēcīgāks, ja eksperimentus veic lielākos traukos – vārglāzēs.

 

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs