Kas spēj sarecināt proteīnus?
Eksperimentu laikā novēro proteīnu sarecēšanu. Eksperimentu var izmantot kā laboratorijas darbs pamatskolā un vidusskolā.
Nepieciešams: 1
- Piens;
- olas baltums;
- destilēts ūdens;
- citronskābe;
- vara sulfāts, 5%;
- sālsskābe, 5%;
- etilspirts;
- mērcilindrs, 100 mL;
- mērcilindrs, 50 mL;
- vārglāze, 150 – 200 mL, 10 gab.;
- elektriskā plītiņa;
- pilināmā pipete;
- putotājs;
- stikla nūjiņa.
Darba gaita: 2
1. eksperiments.
- Ielej 100 mL destilēta ūdens mērcilindrā un pārlej to pirmajā vārglāzē.
- Karsē ūdeni pirmajā vārglāzē uz elektriskās plītiņas.
- Noņem pirmo vārglāzi ar ūdeni no elektriskās plītiņas.
- Piepilina dažus pilienus olas baltuma karstajam ūdenim.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
2. eksperiments.
- Ielej 50 mL piena mērcilindrā un pārlej to otrajā vārglāzē.
- Pievieno olas baltumu otrajai vārglāzei.
- Saputo otrajā vārglāzē iegūto šķīdumu ar putotāju.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
3. eksperiments.
- Ielej 50 mL piena mērcilindrā un pārlej to trešajā vārglāzē.
- Ielej 100 mL destilēta ūdens mērcilindrā un pārlej to ceturtajā vārglāzē.
- Pievieno olas baltumu ceturtajā vārglāzē un izšķīdini to destilētajā ūdenī.
- Pievieno trešajai un ceturtajai vārglāzei citronskābes sulu.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
4. eksperiments.
- Ielej 50 mL piena mērcilindrā un pārlej to piektajā vārglāzē.
- Ielej 100 mL destilēta ūdens mērcilindrā un pārlej to sestajā vārglāzē.
- Pievieno olas baltumu sestajā vārglāzē un izšķīdina to destilētajā ūdenī.
- Pievieno piektajai un sestajai vārglāzei 5% vara sulfāta šķīdumu.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
5. eksperiments.
- Ielej 50 mL piena mērcilindrā un pārlej to septītajā vārglāzē.
- Ielej 100 mL destilēta ūdens mērcilindrā un pārlej to astotajā vārglāzē.
- Pievieno olas baltumu astotajā vārglāzē un izšķīdina to destilētajā ūdenī.
- Piepilina 5% sālsskābes šķīdumu septītajai un astotajai vārglāzei.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
6. eksperiments.
- Ielej 50 mL piena mērcilindrā un pārlej to devītajā vārglāzē.
- Ielej 100 mL destilēta ūdens mērcilindrā un pārlej to desmitajā vārglāzē.
- Pievieno olas baltumu astotajā vārglāzē un izšķīdina to destilētajā ūdenī.
- Pielej devītajai un desmitajai vārglāzei nedaudz etilspirta.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
Metodiskās norādes: 3
Vizuālais efekts ir spēcīgāks, ja eksperimentus veic lielākos traukos – vārglāzēs.
Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv
Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs
Pilnveidoja: Marija Marika Šķestere, marikaskestere@gmail.com