Mitrinošs roku krēms

Eksperimenta mērķis: pagatavot, iepakot un noformēt mitrinošu roku krēmu.

Krēms sastāv no 4-5 daļām jeb fāzēm:

A daļa– ūdens fāze; Jo lielāks šīs fāzes % apjoms, jo mitrinošāks un “vieglāks” (ne tik taukains) ir krēms.

B daļa– eļļu fāze; Piešķir krēmam visas galvenās īpašības. Raksturo to, kādam mērķim krēms tiek paredzēts.

C daļa– emulgatoru fāze; Nodrošina A+B daļu apvienošanos, saglabā krēma konsistenci.

D daļa– konservanti; Tos pievieno, lai krēms ilgāk uzglabātos (šo daļu izlaižot, krēmu vislabāk uzglabāt vēsā vietā, ne ilgāk par 3-6 mēnešiem).

E daļa– piedevas; Tās pievieno tad, kad krēms jau atdzisis (krāsu, smaržu un papildus vitamīnu piedevas).

Nepieciešams: 1

Vielas:

A daļa – ūdens fāze

  • destilēts ūdens 63%
  • glicerīns 5%

B daļa – eļļu fāze

  • frakcionēta kokosriekstu eļļa 10%
  • aprikožu kauliņu eļļa 4%
  • Makadamijas riekstu eļļa 2%
  • rafinēts kakao sviests 4%

C daļa – emulgatori

  • cetearilspirts 2%
  • cetilspirts 2%
  • bišu vasks 2%
  • olivem 1000 4%

E daļa – piedevas

  • D-pantenols 1%
  • Ēteriskās eļļas pēc izvēles 1%

 

Darba gaita: 2

  1. Aprēķina izejvielu nepieciešamos daudzumus, zinot % sastāvu un krēma kopējo svaru – 50 g! Vienai no izejvielām parādīt aprēķina gaitu!
  2. Sasver A, B un C daļas, katru atsevišķā vārglāzē!
  3. Uz plītiņas silda B daļu, līdz izkūst kakao sviests. Tad pievieno jau iepriekš sasvērto C daļu un silda maisījumu, līdz tas kļūst dzidrs un sasniedz 75oC temperatūru! Kad temperatūra sasniegta, vārglāzi no plītiņas noņem.
  4. Uz plītiņas silda A daļu, līdz arī tā sasniedz 75oC temperatūru.
  5. B+C daļas pārnes traukā (tādā, kurā ietilpst blenderis), un lēnām, vienlaicīgi blendējot, pievieno A daļu. Svarīgi, lai gan A daļa, gan B+C daļa, būtu apmēram vienā (tuvu 75oC augstā) temperatūrā ! Ja nepieciešams, B daļu papildus pasilda!
  6. Kārtīgi blendē 3-5 min, tādejādi panākot, ka veidojas viendabīgs krēms. Eļļas un ūdens fāzēm jābūt viendabīgām. Par maz blendējot, krēms var veidoties graudains un neviendabīgs.
  7. Atdzesē krēmu līdz istabas temperatūrai.
  8. Pievieno D daļu – provitamīnu B5 un jūsu izvēlētās ēteriskās eļļas (pietiks ar pāris pilieniem).
  9. Uzpilda krēmu tam paredzētajā traukā.
  10. Izveidojiet krēma etiķeti, kurā būtu uzrādīts:
    1. firmas un/vai krēma nosaukums
    2. kam piemērots šis krēms
    3. sastāvs (sastāvdaļas jānorāda dilstošā secībā pēc to masas daļas krēmā!)
    4. lietošanas instrukcija
    5. derīguma termiņš u.t.t.

Metodiskās norādes: 3

Ieteicams eksperimentu organizēt grupās. Grupas ietvaros skolēniem sadalīt pienākumus – ķīmiķis, matemātiķis, dizaineris utt.

Radīto krēmu var vērtēt pēc sekojošiem kritērijiem:

  • Ir izveidota etiķete ar prasīto informāciju – 5 punkti
  • Viendabīga konsistence – 2 punkti
  • Patīkama smarža – 2 punkti
  • Iegūti vismaz 30 grami krēma – 1 punkts
  • Piedāvātas idejas, kā krēma recepti vēl uzlabot – 5 punkti