pH noteikšana dzērienos NP
Eksperimenta mērķis ir noteikt citrona sulas skābums, izmantojot universālindikatora papīru un pārbaudīt, vai pH vide mainīsies, pievienojot sulai ūdeni un cukuru (pagatavojot limonādi).
Nepieciešams: 1
- ūdens
- svaigi spiesta citrona sula vai citrona sula pudelē, 150 mL
- cukurs, 150 g
- dzeramā soda, 150 g
- vārglāzes, 200 mL, 3 gab.
- vārglāze, 300 mL
- mērkarote (ēdamkarote)
- karotīte
- stikla nūjiņa, 2 gab.
- universālindikatora papīrīši
Darba gaita: 2
- Izveido tabulu datu reģistrēšanai, kurā fiksēt šķīduma garšu (pēc izvēles) – salda, sāļa, skāba, rūgta vai pikanta, pH pieņēmumu un trīs atkārtotus pH mērījumus.
- Ielej pirmā 200 mL vārglāzē ēdamkaroti citrona sulas.
- Ieber otrā 200 mL vārglāzē ēdamkaroti cukura.
- Pievieno cukuram ēdamkaroti ūdens un kārtīgi samaisa.
- Ieber trešajā 200 mL vārglāzē ēdamkaroti dzeramās sodas.
- Pievieno sodai ēdamkaroti ūdens un kārtīgi samaisa.
- Ielej ceturtajā 200 mL vārglāzē tējkaroti ūdens.
- Pārbauda pH līmeni katrā vārglāzē ar universālindikatora papīrīti, kā arī šķīdumu garšu, rezultātus pieraksta tabulā.
- Salej kopā iepriekš sagatavoto cukura šķīdumu ar ūdeni un citrona sulu, lai iegūtu limonādi.
- Pārbauda limonādes pH līmeni ar universālindikatora papīrīti, kā arī tās garšu, rezultātus pieraksta tabulā.
- Pievieno limonādei ēdamkaroti dzeramās sodas un pārbauda iegūtā šķīduma pH līmeni.
- Pievieno limonādei vēl vienu ēdamkaroti dzeramās sodas un atkārtoti pārbauda iegūtā šķīduma pH līmeni.
- Atkārto eksperimentu vēl divas reizes punktus 2.-12., lai iegūtu precīzākus rezultātus.
Darba drošība: saistībā ar to, ka parasti ķīmijas laboratorijā nekas nedrikst garšot, var arī izlaist soļus, kuros ir jāgaršo šķīdumu garšas, lai nemaldinātu skolēnus.
Metodiskās norādes: 3
Limonāde ir dzēriens, kas iegūts citrona sulai pievienojot cukuru un ūdeni, tādējādi mazinot tās skābumu.
Pirms eksperimenta skolēniem var uzdod tādu jautājumu – vai, kad citrona sulai pievieno cukuru un padara to saldāku, tad šķīdums kļūst no skābes par bāzi?
Teorētiskais skaidrojums: Citronos esošā citronskābe ir tā, kas padara citrona sulu skābu. Zinātnieki izmanto citu veidu, lai raksturotu skābus šķīdumus, kā piemēram, citrona sulu – viņi izmanto šķīduma pH vērtību. Lai noteiktu skābes daudzumu šķīdumā, viņi izmanto speciālu pH papīru, kas maina krāsu atkarībā no tā, cik liela ir skābes koncentrācija šķīdumā.
Eksperimenta aprakstu rediģēja:
Valerija Rogovaja,
valeryrogovaya@gmail.com,
LU “Eksperimenti ķīmijā 2”