Piena kvalitates pārbaude: amonjaka pierādīšana reakcija

Amonjaka pierādīšanas metode pamatojas uz amonjaka spēju ar Neslera reaģentu veidot krāsainas nogulsnes. Svaigā pienā tā daudzums ir apmēram 0,5–0,6 mg %. Darbu var izmantot skolēnu ZPD darbos un kā demonstrējumu. Izmantošana laboratorijas darbos nav ieteicama, jo tiek izmantoti dzīvsudraba reaģenti un to utilizēšanai ir īpašas prasības.

Nepieciešams: 1

  • Vārglāze, 2. gab., 100 mL;
  • mērcilindrs, 20-50 mL;
  • elektriskā plītiņa;
  • etiķskābes šķīdums, 10%, 10 mL;
  • filtrpapīrs;
  • Neslera reaģents, 10 mL;
  • amonjaka šķīdums, 10 mL;
  • piens;
  • mērcilindrs, 25 mL;
  • termometrs;
  • pilināmā pipete.

 

Darba gaita: 2

  1. Ielej varglāze 20 mL piena.
  2. Silda pienu 2-3 min. apmēram līdz 45 °C.
  3. Pievieno siltam pienam 1 mL 10 % etiķskābes šķīdumu un atstāj uz 10 min.
  4. Novēro kazeīna izgulsnēšanos.
  5. Filtrē mēģenē caur vates kārtiņu vai caur filtrpapīru  2 mL izdalījušos sūkalu.
  6. Pievieno 1 mL Neslera reaģenta. Nekavējoties samaisa mēģenes saturu un novēro ne ilgāk kā 1 min laikā maisījuma krāsu.
  7. Atkārto 1.-7. punktus ar pienu, kuram pievienots neliels daudzums amonjaka šķīduma.
  8. Novēro šķīduma krāsas maiņu.

Metodiskās norādes: 3

Nestera reaģentam reaģējot ar pienu, nelielos daudzumos esošais amonjaks krāsojas citrondzeltenā krāsā. Dažādas intensitātes oranžas krāsas parādīšanās liecina, ka amonjaka daudzums pienā ir lielāks par normu. Amonjaka daudzumu pienā nosaka ne ātrāk kā 2 stundas pēc slaukšanas.

Ķīmiskās reakcijas vienādojums:

NH4+ + 2[HgI4]2− + 4OH → HgO·Hg(NH2)I + 7I + 3H2O

Eksperimentālai pārbaudei ieteicams izmantot veikalā nopirktu pilnpienu vai lauku pienu.

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs

 

Pilnveidoja: Marija Marika Šķestere, marikaskestere@gmail.com