PIENA KVALITĀTES PĀRBAUDE: Amonjaka pierādīšana reakcija

Amonjaka pierādīšanas metode pamatojas uz amonjaka spēju ar Neslera reaģentu veidot krāsainas nogulsnes. Svaigā pienā tā daudzums ir apmēram 0,5–0,6 mg %. Darbs var tikt izmantots kā laboratorijas darbs.

Nepieciešams: 1

  • Vārglāze, 2. gab 100 mL,
  • mērcilindrs, 20-50 mL,
  • plītiņa,
  • etiķskābes šķīdums, 10%, 10mL
  • filtrpapīrs,
  • Neslera reaģents, 10mL,
  • amonjaka šķīdums, 10 mL,
  • piens.

 

Darba gaita: 2

  1. Ielej varglāze 20 mL piena.
  2. Silda pienu 2-3 min. apmēram līdz 45 °C.
  3. Pievieno 1 mL 10 % etiķskābes šķīdumu siltam pienam un kazeīna izgulsnēšanai atstāj  uz 10 min.
  4. Filtrē mēģenē caur vates kārtiņu vai caur filtrpapīru  2 mL izdalījušos sūkalu.
  5. Pievieno 1 mL Neslera reaģenta. Nekavējoties samaisa mēģenes saturu un ne ilgāk kā 1 min laikā novēro maisījuma krāsu.
  6. Atkārto 1.-7. punktus ar pienu, kuram pievienots neliels daudzums amonjaka šķīduma. Novēro šķīduma krāsas maiņu.

Metodiskās norādes: 3

Nestera reaģentam reaģējot ar pienu nelielos daudzumos esošais amonjaks krāsojas citrondzeltenu krāsu. Dažādas intensitātes oranžas krāsas parādīšanās liecina, ka amonjaka daudzums pienā ir lielāks par normu. Amonjaka daudzumu pienā nosaka ne ātrāk kā 2 stundas pēc slaukšanas.

Ķīmiskās reakcijas vienādojums:

NH4+ + 2[HgI4]2− + 4OH → HgO·Hg(NH2)I + 7I + 3H2O

Eksperimentālai pārbaudei ieteicams izmantot veikalā nopirktu pilnpienu vai lauku pienu.

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs