Savdabīgā čūska E P

Cukura oksidēšanās gaitā dzeramās sodas klātbūtnē veidojas “savdabīgā čūska”.

Eksperimenta parāda, ka ogļhidrātu oksidēšanās var notikt ne tikai stipru oksidētāju  (piem., konc. sērskābes) klātbūtnē. Cukuram degot rodas   ogļskābā gāze un ogleklis, kas veido irdenu struktūru (“čūsku”).

Nepieciešams: 1

  • Nātrija karbonāts, 1 g;
  • saharoze, 4 g;
  • etilspirts, 95%, 10 ml;
  • smiltis;
  • porcelāna bļodiņa;
  • piesta un piestala;
  • šķiltavas.

Darba gaita: 2

  1. Ieber piestā  4 g cukura un 1 g sodas un saberž rūpīgi.
  2. Ieber porcelāna bļodiņā  smiltis.
  3. Saslapina smiltis  ar 10 mL etilspirta.
  4. Izber no piestas sodas un cukura maisījumu uz smiltīm.
  5. Aizdedzina spirtu.
  6. Novēro pēc 5-8 min  cukura oksidēšanās produktu veidotā izauguma rašanos.

Metodiskās norādes: 3

Eksperimentu ieteicams veikt velkmē, jo degot veidojas karamelizēta cukura smaka.

Cukura un sodas maisījumam jābūt smalki saberztam pulverim.

 

Eksperimentu pievienoja: Ilze Seglēre, ilzuxse@inbox.lv