SIEKALAS NOĀRDA CIETI

Eksperimentā pārbauda cietes ķīmiskās īpašības.

Nepieciešams: 1

Joda tinktūra, ūdens, kurā vārīti kartupeļi, 2 mēģenes, stikla nūjiņa, ūdens vanna.

Darba gaita: 2

Ūdeni, kurā vārīti kartupeļi, atšķaida 1:10. Pievieno tik joda tinktūras, lai izveidojies zilais krāsojums saskalinot saglabājas ilgāku laiku (vismaz 10 min).

Pusi šķīduma pārlej otrā glāzē un atstāj salīdzināšanai.

Pirmajā glāzē pievieno siekalas un samaisa.

Novēro, ka glāzē, kurā ir siekalas, maisījums lēnām atkrāsojas. Otras glāzes saturs paliek nemainīgs.

Metodiskās norādes: 3

Siekalas satur amilāzi, kas šķeļ cieti par glikozi. Amilāze ir katalizators, kas veicina cietes hidrolīzi (reakciju ar ūdeni). Tāpēc maize, ja to ilgāku laiku košļā, kļūst salda.

Kāpēc eksperimentā atkrāsošanās notiek tik lēni? Tāpēc, ka mutē ir augstāka temperatūra nekā glāzē. Reakcijas ātrums zemākā temperatūrā parasti ir mazāks. Kā varētu reakciju paātrināt? Ieliekot glāzi siltā (350C) ūdens vannā.

 

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs