Svina klātbūtnes pārbaude konservu kārbas sastāvā.

Skolēni, ar kvalitatīvās analītiskās ķīmijas metodi, konstatē svina klātbūtni konservu kārbās.

Nepieciešams: 1

  • Etiķskābes šķīdums, 10 %;
  • kālija jodīds, 30 %;
  • metālu konservu kārbu paraugi;
  • vate;
  • ēteris.

Darba gaita: 2

  1. Attauko ar vates piciņu, kas samitrināta ēterī metāla kārbas virsmas.
  2. Samitrina citu vates piciņu ar etiķskābes šķīdumu un to atstāj uz iepriekš notīrītās kārbas virsmas 3-4 minūtes.
  3. Uzliek uz metāla virsmas vates piciņu, kas samitrināta kālija jodīda šķīdumā.
  4. Novēro vates piciņu krāsas maiņu.

Metodiskās norādes: 3

Vates nodzeltēšana (PbI2 veidošanās) norāda uz svina klātbūtni gadījumos, kad konservu kārbas sastāvā ir > par 1% svina. Pieļaujamā norma – ne > kā 0,004%.

Krāsojums parādās nepilnas stundas laikā. KI šķīdumu var ņem arī koncentrētāku. Eksperimentam noderīgas 80-tos 90-tos gados ražotās metāla konservu un konfekšu kārbas – (Rīgas maisījums, Piena lāse) u.c.

 

Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv

Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs