Vielas blīvuma atkarība no temperatūras

Nepieciešams: 1

  • Anilīns,
  • Destilēts ūdens,
  • Termoizturīga vārglāzē (1 I),
  • Mērcilindrs (50 ml),
  • Sildierīce ar smilšu vannu,

Darba gaita: 2

  1. Vārglāzē ielej destilētu ūdeni tā, lai ūdens līmenis būtu 3… 4 cm attālumā no glāzes malām.
  2. Ūdeni sakarsē līdz viršanai.
  3. Tad, izmantojot smilšu vannu, noregulē siltuma pieplūdi vārglāzei tā, lai ūdens temperatūra visu laiku būtu 95…98°C .
  4. Karstajā ūdenī ielej 30…35 ml anilīna (tā blīvums ir loti tuvs ūdens blīvumam).
  5. Anilīna temperatūra šajos apstākļos ir zemāka par ūdens temperatūru un tā blīvums nedaudz lielāks par ūdens blīvumu, tādēļ anilīns veido lielu pilienu (vai pilienus), kas nogrimst trauka dibenā.
  6. Apakšējā slānī anilīns sasilst, tā blīvums kļūst nedaudz mazāks par ūdens blīvumu, un lodveida piliens uzpeld un izplūst pa ūdens virsmu. Šī parādība periodiski atkārtojas.

Metodiskās norādes: 3

Eksperiments ņemts no : V.Drinks, grāmatas “360 eksperimenti ķīmijā”

Darbu sagatavoja: Marta Zedina, martazedina@gmail.com